Home | 

Nove obveznosti glede zaščite prijaviteljev

Nove obveznosti glede zaščite prijaviteljev

News
Categories
Contact

Nove obveznosti glede zaščite prijaviteljev

Obveščamo vas, da je bil sprejet Zakon o zaščiti prijaviteljev (v nadaljevanju ZZPri), ki določenim zavezancem nalaga nove obveznosti glede zaščite prijaviteljev po 17.12.2023, med drugim obvezno vzpostavitev notranje in zunanje prijavne poti za prijavitelje.

Prijavitelji so fizične osebe, ki prijavijo ali javno razkrijejo informacije o kršitvi, pridobljene v svojem delovnem okolju.

Zavezanci po ZZPri so:

  1. javna in zasebna podjetja z več kot 50 zaposlenimi;
  2. javna in zasebna podjetja z več kot 10 zaposlenimi, ki opravljajo dejavnosti na področju okolja ali zdravja.

 

Poglavitne obveznosti, ki jih zavezancem nalaga ZZPri, so:

  1. imenovanje zaupnika;
  2. opredelitev naslova za prejem prijave;
  3. sprejem internega akta, v katerem so opisane posebnosti obravnavane prijave, tako da ne pride do razkritja identitete prijavitelja

 

Eden od osrednjih ukrepov ZZPri je tudi prepoved razkritja identitete prijavitelja. Notranja prijavna pot torej mora biti organizirana tako, da se z identiteto prijavitelja ne seznani nihče drug razen zaupnika, kar velja tudi med obravnavo prijave in odpravljanjem kršitve ter obveščanjem vodstva o kršitvah, razen v primeru, da prijavitelj izrecno soglaša z razkritjem svoje identitete.

Globe za kršitve ZZPri se gibajo se v razponu od 2.000 EUR do 60.000 EUR odvisno od teže kršitve, za odgovorne osebe pa se globe gibajo med 300 EUR in 2.500 EUR.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.