Home | 

Novela ZFPPIPP in grozeča insolventnost

Novela ZFPPIPP in grozeča insolventnost

Vlada Republike Slovenije je na seji 20. septembra 2023 sprejela novelo Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (v nadaljevanju ZFPPIPP). Novela ZFPPIPP ustanavlja nov institut grozeče insolventnosti, ukinja postopek poenostavljene prisilne poravnave, prav tako pa uvaja ostrejše obveznosti poslovodstva, kadar je družba insolventna in ko insolventnost grozi.

News
Categories
Contact

Novela ZFPPIPP in grozeča insolventnost

Obveznosti poslovodstva ob nastanku insolventnosti

Insolventnost je položaj, ki nastane če dolžnik ni sposoben poravnati svojih zapadlih obveznosti v odločenem obdobju ali postane dolgoročno plačilno nesposoben. Domneve trajne nelikvidnosti in dolgoročne plačilne sposobnosti so kot do sedaj določene v 14. členu ZFPPIPP.

Ena poglavitnih novosti, ki jih v tej zvezi uvaja novela ZFPPIPP v 38. členu pa je, da mora v primeru nastanka insolventnosti poslovodstvo brez odlašanja, vendar najpozneje v 1 mesecu po nastanku insolventnosti vložiti predlog za začetek postopka zaradi insolventnosti. V primeru neizpolnitve te obveznosti je poslovodstvo kot do sedaj podvrženo prekrškovni odgovornosti, v primeru nastopa škode za upnike pa tudi kazenski in odškodninski odgovornosti.

Obveznosti poslovodstva ob nastanku grozeče insolventnosti

Grozečo insolventnost novela ZFPPIPP definira kot položaj, ki nastane, če je verjetno, da bo v obdobju enega leta družba postala insolventna.

Če poslovodstvo prepozna grozečo insolventnost ali je o njej obveščeno s strani druge odgovorne osebe mora o tem nemudoma poročati organom nadzora in sprejeti ukrepe finančnega prestrukturiranja usmerjene v odpravo grozeče insolventnosti:

  1. izogibati se mora ravnanju, zaradi katerih bi bili upniki neenako obravnavani, razen če je tako ravnanje storjeno z namenom preprečiti nastop insolventnosti;
  2. pri svojih odločitvah mora upoštevati interese upnikov, lastnikov kapitala in drugih deležnikov, katerih interesi bi lahko bili prizadeti;
  3. izogibati se mora ravnanju, s katerimi se ogroža ali zmanjšuje premoženje družbe ali kako drugače ogroža sposobnost preživetja družbe.

Aplikacija za signaliziranje grozeče insolventnosti

Ministrstvo za gospodarstvo je razvilo aplikacijo za signaliziranje stanja grozeče insolventnosti, ki je dostopna na naslednji povezavi: Aplikacija za signaliziranje grozeče insolventnosti.

Aplikacija in na njeni osnovi pridobljeni rezultati se tretirajo kot neobvezujoče modelsko priporočilo.

Dodatne obveznosti računovodij, revizorjev in drugih oseb, ki za družbo opravljajo storitve, povezane s poslovanjem

V primeru da revizor, računovodja ali druga oseba, ki za družbo opravlja storitve, povezane s poslovanjem ali pregledom poslovanja družbe, pri opravi svojih aktivnosti ugotovi, da je nastal položaj grozeče insolventnosti ali insolventnosti mora o tem pisno opozoriti poslovodstvo družbe.

Similar Posts

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.