Home | 

Novela ZGD-1M

Novela ZGD-1M

News
Categories
Contact

Novela ZGD-1M

Označevanje na poslovnem naslovu

Na poslovnem naslovu družbe mora biti na vidnem mestu napis z navedbo firme in sedeža družbe. Uskladitev je potrebna v roku enega leta od uveljavitve tega zakona.

Poročilo o trajnostnosti

Velike ter majhne ali srednje družbe, s katerimi vrednostnimi papirji se trguje na organiziranem trgu, bodo morale vključiti v svoje letno poročilo tudi poročilo o trajnostnosti, ki bo vsebovalo informacije v zvezi v vplivom družbe na zadeve v zvezi s trajnostnostjo. Deloma bo poročilo o trajnostnosti nadomestilo izjavo o nefinančnem poslovanju družbe.

Določbe v zvezi s poročilom o trajnostnosti se začnejo uporabljati za poslovna leta, ki se začnejo 1.1.2025 ali pozneje za velike družbe in obvladujoče družbe skupine, ter za poslovna leta, ki se začnejo 1.1.2026 ali pozneje za majhne in srednje družbe, s katere vrednostnimi papirji se trguje na organiziranem trgu. Majhne in srednje družbe se lahko odločijo, da pred 1.1.2028 ne bodo pripravile poročila o trajnostnosti, s tem da v letnem poročilu razlog na kratko pojasnijo.

Poročilo o trajnostnosti bo moralo vsebovati vsaj:

1. Kratek opis poslovnega modela in strategije družbe, vključno z:
  • odpornostjo poslovnega modela,
  • priložnostmi za družbe v zvezi s trajnostjo,
  • načrti, vključno z izvedbenimi ukrepi ter finančnimi in naložbenimi načrti, kako bo družba zagotovila združljivost poslovnega modela in strategije s prehodom na trajno gospodarstvo, omejitvijo globalnega segrevanja in ciljem podnebne nevtralnosti,
  • načinom, kako poslovni model in strategija upoštevata interese deležnikov družbe in vplive na zadeve v zvezi s trajnostnostjo,
  • načinom, kako se je izvedla strategija družbe glede zadev v zvezi s trajnostnostjo;
2. Opis časovno vezanih ciljev glede zadev z zvezi s trajnostnostjo, vključno s cilji glede absolutnega zmanjšanja emisij toplogrednih plinov vsaj za leti 2030 in 2050, opis napredkov in izjavo ali cilji družbe temeljijo na prepričljivih znanstvenih dokazih;
3. Opis vloge organov vodenja in nadzora glede zadev v zvezi s trajnostnostjo ter njihovih strokovnih znanj in spretnosti oz. dostopa do teh znanj in spretnosti;
4. Informacije o tem ali obstajajo sistemi vzpodbud, ki so na voljo članom organov vodenja in nadzora;
5. Opis:
  • postopka skrbnega pregleda, ki ga družba izvaja v zvezi s trajnostnostjo,
  • glavnih in dejanskih ali morebitnih škodljivih vplivov, povezanih z dejavnostmi in vrednostno verigo družbe, vključno s proizvodi in procesi, poslovnimi odnosi in dobavno verigo, ukrepov za odkrivanje teh vplivov;
  • vseh ukrepov, ki jih je družba sprejela za preprečevanje, vlaženje, sanacijo in odpravo vplivov in rezultat;
  • glavnih tveganj za družbo, vključno z opisom odvisnosti družbe in način kako družba upravlja ta tveganja;
  • kazalnike, relevantne za razkritja predhodnih točk;
  • postopek o določitvi informacij, vključenih v poročilo o trajnostnosti.

Majhne ali srednje družbe, s katerimi vrednostnimi papirji se trguje na organiziranem trgu, bodo lahko pripravile poenostavljeno poročilo o trajnostnosti.

Družbe bodo morale poročilo o trajnosti pripraviti v skladu z evropskimi standardi poročanja o trajnostnosti, ki obveznosti še podrobneje določajo.

Konsolidirano poročilo o trajnostnosti

Obvladujoča družba velike skupine bo morala pripraviti pripravi konsolidirano poročilo o trajnostnosti.

Odvisne družbe, zavezane k pripravi poročila o trajnostnosti, bodo izvzete iz priprave poročila pod pogojem, da bo imela njihova obvladujoča družba sedež v državi članici EU ter bodo vključene v konsolidirano letno poročilo in konsolidirano poročilo o trajnostnosti te obvladujoče družbe. V primeru sedeža obvladujoče družbe v tretji državi, bodo določeni strožji pogoji.

Odvisne družbe izvzete iz priprave poročila o trajnostnosti pod zgornjimi pogoji bodo morale v letno poročilo vključiti prevod in spletno povezavo do prevedenega konsolidiranega letnega poročila obvladujoče družbe, revizorjevega poročila in do mnenja o skladnosti poročila o trajnostnosti s pravili trajnostnega poročanja, izdanega v skladu z nacionalnim pravom obvladujoče družbe.

Predložitev poročila o trajnosti AJPES

Družbe bodo poročilo o trajnosti oz. konsolidirano poročilo o trajnosti predložile AJPES skupaj z letnim oz. konsolidiranim letnim poročilom v predpisani elektronski obliki. V primeru, da bodo družbe dolžne pripraviti konsolidirano poročilo o trajnostnosti, vendar ne bodo hkrati dolžne pripraviti konsolidiranega letnega poročila, bodo vseeno morale predložiti AJPES konsolidirano poročilo o trajnostnosti v predpisani elektronski obliki skupaj z revizorjevim poročilom.

Poročilo o davčnih informacijah v zvezi z dohodki

Družbe, ki so zavezane k pripravi konsolidiranega letnega poročila in katerih konsolidirani prihodek na podlagi podatkov zadnjih dveh poslovnih let na bilančni presečni dan preseže prag 750.000.000 EUR, bodo morale pripraviti tudi poročilo o davčnih informacijah v zvezi z dohodki. Poročilo bodo morale družbe pripraviti najpozneje od datuma začetka prvega poslovnega leta, ki se začne z 22.6.2024 ali pozneje.

Obveznost priprave poročila bo veljala tudi za družbo, ki ni del skupine, a preseže navedeni prag. Poročila pa družbi ne bo potrebno pripraviti, če ima sedež oz. stalno poslovno dejavnost, vključno z morebitnimi podružnicami, le v Republiki Sloveniji.

Poročilo bo vsebovalo podatke o odvisnih družbah, opis njihovih dejavnosti ter prihodkov, dobička ali izgube, znesek plačanega davka, nerazporejenega dobička itd. Poleg objave poročila o davčnih informacij v zvezi z dohodki kot sestavni del letnega poročila, bo v roku 12 mesecev po koncu poslovnega leta potrebno poročilo objaviti tudi na svoji javnosti dostopni spletni strani, kjer bo moralo biti dostopno najmanj 5 let oz. objaviti informacijo, da je poročilo javno objavljeno v registru, ki je dostopen preko spletne strani AJPES.

Revidiranje

Revizor bo za velike in srednje ter dvojne družbe v skladu z novelo ZGD-1M moral revidirati tudi poročilo o trajnosti ter dodatno preveriti ali je bila družba za predhodno leto dolžna objaviti poročilo o davčnih informacijah v zvezi z dohodki ter ali je bilo poročilo javno objavljeno. Vse to velja tudi za konsolidirana letna poročila. Poročilo o trajnosti bo lahko revidiral tudi revizor, ki ni isti kot tisti, ki opravlja pregled preostalih delov letnega poročila.

Spodbujanje uravnotežene zastopanosti spolov

Družbe si morajo prizadevati za doseganje uravnoteženo zastopanje spolov med člani organov nadzora in vodenja ter izvršnimi direktorji. Družbe, s katere vrednostnimi papirji se trguje na organiziranem trgu, imajo več kot 250 zaposlenih in čisti prihodek od prodaje presega 50.000.000 EUR ali vrednost aktive 43.000.000 EUR oz. velike družbe z večinsko kapitalsko naložbo države z več kot 250 zaposlenimi, bodo morale sprejeti tudi posebne ukrepe za spodbujanje uravnotežene zastopanosti spolov in zagotavljati:

  • vsaj 40% zastopanost manj zastopanega spola med člani organa nadzora ali
  • vsaj 33% zastopanost manj zastopanega spola med člani organov vodenja in nadzora ter izvršnimi direktorji.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.