Home | 

Spremembe Zakona o delovnih razmerjih

Spremembe Zakona o delovnih razmerjih

Novela Zakona o delovnih razmerjih (v nadaljevanju »ZDR-1«) velja od 16. novembra 2023 in uvaja nekaj novosti, kot so nove pravice oskrbovalcev in žrtvam nasilja v družini, pravico do odklopa, subsidiarno odgovornost v gradbeni dejavnosti in drugo. Spremembe v slovenski pravni red v večji meri prinašata Direktiva 2019/1152/EU in Direktiva 2019/1158/EU. V nadaljevanju povzemamo nekaj poglavitnih sprememb Zakona o delovnih razmerjih:

News
Categories
Contact

Spremembe Zakona o delovnih razmerjih

1. Daljše obdobje za prenos letnega dopusta

Delavec bo imel pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. marca leta, ki sledi letu, v katerega je možen prenos letnega dopusta, in ne več le do 31. decembra naslednjega leta.

2. Novi izredni odpovedni razlogi in pisno opozorilo pred krivdno odpovedjo

Novela ZDR-1 na novo določa 2 izredna odpovedna razloga. Delavec lahko izredno odpoved pogodbo o zaposlitvi, če mu delavec vsaj 2 meseca ni izplačeval plače ali nadomestila plače ali mu dvakrat zaporedoma ali v obdobju 6 mesecev ni izplačal plače ali nadomestila plače ob zakonsko oz. pogodbeno dogovorjenem roku.

Skrajšalo se je tudi zakonsko obdobje veljavnosti pisnega opozorila pred krivdno odpovedjo iz 1 leta na 6 mesecev. Po vročitvi pisnega opozorila se uvaja nov postopek. Tako bo delavec lahko v 3 delovnih dneh od prejema pisnega opozorila lahko zahteval, da mu delodajalec v razumnem roku, ne daljšem od 30 dni, omogoči, da se o kršitvah izjavi. Delodajalec bo moral delavcu nato podati pisno obrazloženo odločitev v roku 8 dni po zagovoru.

3. Sorazmernost poskusnega dela pri pogodbi za določen čas

Poskusno delo praviloma lahko traja najdlje 6 mesecev. Novela ZDR-1 dodaja, da se mora poskusno delo v pogodbi za določen čas določiti sorazmerno trajanju te pogodbe in naravi dela.

4. Pravice oskrbovalcev in delavcev, ki so žrtve nasilja v družini

Z novelo ZDR-1 se dodajajo pravice oskrbovalcev, kot so 5 neplačanih dni oskrbovalskega dopusta, pravica do predloga sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi za določen čas s krajšim delovnim časom in pravica do posebnega varstva oskrbovalcev pred odpovedjo.

Za delavce, ki so žrtve nasilja v družini se uvaja pravica do posebnega varstva v delovnem razmerju zaradi sodelovanja v postopkih, ki povečujejo njihovo varnost. Po novem so upravičeni do 5 delovnih dni plačane odsotnosti v primeru urejanja zaščite, pravnih in drugih postopkov ipd., prav tako imajo pravico do predloga sklenitve pogodbe za določen čas s krajšim delovnim časom in pravico do posebnega varstva pred odpovedjo. Nočno in nadurno delo lahko opravljajo les podanim predhodnim pisnim soglasjem.

5. Pravica do odklopa

Delodajalec mora delavcem do 16. decembra 2024 zagotoviti pravico do odklopa. To pomeni, da mora z ustreznimi ukrepi zagotoviti, da mu delavci v času izrabe počitka in upravičenih odsotnosti z dela, ne bodo na razpolago.

6. Subsidiarna odgovornost v gradbeni dejavnosti

Novela ZDR-1 prinaša subsidiarno odgovornost podizvajalčevega sopogodbenika (naročnika) za neizplačilo plače delavcu, ki je zaposlen podizvajalcu.

7. Pisna opredelitev delodajalca do delavčevih predlogov

Predlog delavca za spremembo pogodbe

Kadar delavec poda predlog za spremembo pogodbe (npr. iz določenega v nedoločen čas, iz krajšega v polni delovni čas) se mora delodajalec do predloga opredeliti v 30 dneh od prejema.

Predlog delavca za drugačno razporeditev delovnega časa ali opravljanje dela na domu

Kadar delavec zaradi potreb usklajevanja poklicnega in družinskega oz. zasebnega življenja predlaga drugačno razporeditev delovnega časa ali sklenitev pogodbe o zaposlitvi za opravljanje dela na domu, mu morda delodajalec pisno utemeljiti svojo odločitev v roku 15 dni.

Krajši delovni čas staršev otrok do 8 leta

Novela ZDR-1 prav tako določa, da lahko delavec, ki neguje otroka, starega do 8 let, predlaga sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi za določen čas s krajšim delovnim časom. Spremembo delavec lahko predlaga na podlagi pogodbene svobode, kar pomeni, da delodajalec njegovemu predlogu iz utemeljenih razlogov ni dolžan ugoditi, mora pa svojo odločitev pisno utemeljiti v roku 15 dni.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.